tisdag 16 mars 2010

Vintageinspiration: 1959

Häromdagen köpte jag bland annat fina strumpor men framför allt en väldigt söt tidning (Kvinner & Klaer) från 1959! Tycker ni inte att den bruna dräkt-klänningen på framsidan är den finaste ni nånsin sett? Jag tycker det är jättevackert, och så tjusigt med vita handskar. Äldre damtidningar är så charmiga med Lux tvål-reklamer, noveller, husmorstips och bilder på rockstjärnor. Nån gång vill jag prova att laga middag efter ett recept ur en sånhär tidning.
Vi tar en titt!


Sophia Loren på första uppslaget.


Den här artikeln handlade om övergången från benens tid till brösten och Marilyns tid ("Betty Grable sukket: - jeg er ferdig, jeg greier ikke selge mine ben lenger"). Jane Russel på bilden (jag vill ha en sån baddräkt!).


Mer om "bröstens tid". Marilyn, Gina Lollobrigida, Brigitte Bardot och Diana Dors.


Vacker håruppsättning!


Och fina klänningar... Jag tycker att svartvita bilder och illustrationer i färg ser så fint ut på samma sida av nån anledning.


Modereportage. Fast just den här silhuetten är inte så fin tycker jag.


Men det här var urtjusigt däremot!


Och musik. Elvis går det bra för trots att han är i armén. Ella Fitzgerald är ett tips, och en Ricky Nelson som tydligen är Elvis största konkurrent till "the king"-titeln. Vem är Ricky Nelson?! Har aldrig hört talas om killen, nån som hört?


Här är en grej som är kul med gamla tidningar. Mönsterkuponger! Gillar man kläderna i reportaget så skickar man in en bifogad kupong, och två och femti eller liknande summa, till redaktionen så får man mönstret. Här på barnkläder ("för det är mycket mer praktiskt att klä flickor i blus och kjol än i klänning").


Och så alla gamla reklamer, kanske den bästa biten. Underklädesreklamer (varför har tjejen på bilden inga strumpor fastknäppta?), tvålreklamer (där det hävdas friskt att alla filmstjärnor använder just den tvålen), läppstift, schampon och liknande. Den bästa annonsen i just det här magazinet var nog en skrivmaskinsreklam - den här skrivmaskinen var så otroligt snabb och bra att man även skulle hinna med att vara kvinna på jobbet, och då skulle ju allt vara mycket behagligare. Tänk alla andra stackars sekreterare som sitter där okvinnliga och skriver på sina långsamma maskiner liksom.

Jag vill ge ett litet varmt ord till tjejen på Möllergata Retro som lät mig köpa Kvinner&Klaer trots att den var hennes personliga och egentligen inte till salu utan bara en del av skyltningen. Tack snälla!

Vintage inspiration: 1959
I love old magazines - the short stories, the soap commercials (where it's allways said that all the moviestars in hollywood use precisely that soap), recepies, fashion reports "from Paris", house wife tips and portraits of rockstars (for example here they write about Elvis who is still on tyhe lists even though he is currently in the army and King Creole has just premiered in Norway). This is Women&Clothes from '59. Don't you love the dress on the cover and the white gloves? Adorable!
.

3 kommentarer:

  1. Ohh I just adore old magazines!

    SvaraRadera
  2. oj, inte hört ricky nelson innan? du måste lyssna!

    SvaraRadera
  3. Betty: nej det har jag faktiskt inte, men ska absolut göra det nu! :)

    SvaraRadera