måndag 8 mars 2010

8/3. 1/365.Jag gick in i en leksaksaffär en gång. Kollade på dockhyllan och hittade barbiesar i BH och sminkdockor rekomenderade för barn från tre år. I andra änden av affären var väggen blå och där fanns det brandbilar, verktygslådor och dinosaurier. Gick ut och kände för att spy ungefär.

Idag är det internationella kvinnodagen. Jag kallar mig absolut feminist och det hoppas jag att ni läsare gör också. Men det är rätt tråkigt tycker jag att den svenska "feminismen" inte riktigt orkar längre än vad näsan räcker. Eller hur? Det handlar mest bara om vita, heterosexuella medelklasskvinno-frågor. Allltså, det är klart att det är sämst att män fortfarande bara tar ut 14% av föräldraledigheten och att det knappt finns några kvinnor nämnda i läroböckerna. Men internationellt sett är det fan så lyxigt att ens ha en föräldraledighet och att kvinnor utbildas i allmänhet. Man behöver ju inte flytta sig längre än till Polen så har kvinnor inte rätt till abort. Och vad med könsstympning, kvinnor som inte får bestämma vem de ska gifta sig med, som inte får lära sig om sina egna kroppar, som förskjuts om de har sex utan att vara gifta, eller flickor som aldrig ens får rätten att födas för att det är ekonomiskt mer gynnsamt med pojkar. Jämställdhetsdebatten i Sverige är oftast så begränsad att det är larvigt.

Självklart är det en viktigt fråga att kvinnor fortfarande betalas mindre än män, och speciellt kvinnor i mansdominerade branscher. Men är du kvinna med slöja (vilket ganska många kvinnor i Sverige är) har du oerhört mycket svårare att överhuvud taget få något jobb. Sorry men så är det ju! Vi västerländska kvinnor som haft turen att födas i det problemfriaste samhälle som finns, vi som faktiskt redan kan och vill och törs, vi får också höja rösten för kvinnor med sämre förutsättningar.

Jag tycker att vi borde höja blicken lite grann och driva en rättvis kvinnokamp där inte vissa kvinnor prioriteras. Sist men inte minst är det ju också så att det inte bara är kvinnor som förlorar på könsroller. Lika lite som kvinnor är biologiskt skapta för att laga mat och vara ödmjuka är män skapta för att bara leka hårda lekar och aldrig gråta.

Ha det bra allihop och kom ihåg att inte bara tänka på det här en enda dag om året! Kramar.


8/3. 1/365.
I went into a toy store recently. I found barbies in their underwear and make up-heads that was recomended for children of three years. On the opposite, blue, wall I found firetrucks, tool boxes and dinosaurs. I left feeling kind of sick. Today is the international womens day. I call myself a feminist and I hope that you readers do too!

I must say I think that the equality debate ought to be a bit more international. At least in Sweden where I'm from, I think we only talk about white heterosexual women with families and jobs - I absolutely think it's important that women are paid the same salary as men and that we are treated the same and so on, but there are bigger issues that we just don't talk about because it doesn't concern us. Sweden has a very high standard when it comes to these issues - we have 18 months of paid maternity leave, about half of the government are women, we have free day care for children, as good as all women work, we have the right to abortion and so on. Still, we never bother to discuss how life is for women who aren't as lucky as we are. Women who don't have the right to abortion, who can't decide who they're going to marry, who are thrown out if they have sex before marrigage, who never get to learn about their own bodies, never get education or the opportunity to work, and girls who never even get to be born because it's economivcally better to have boys.

Of course it's important to talk about that women must be paid the same salary as men. Of course. But if you're a woman with hijab, you will have a much harder time to even get a job. It's important to do something about that too.

Last, but not least, let's not forget that women aren't the only losers here. Women are not biologgivally designed to clean, make dinner and be gentle. But men aren't made to be rough, have all the responsability and never cry. We're all the same. I hope you all don't forget to think about this more than one day a year! Lots of love!
.

1 kommentar:

  1. Jag känner tyvärr inte att det är så enkelt som att vi bara har sämre löner. Det är mer komplicerat och värre än så även i det svenska samhället. Jag ska ju bli socialarbetare och är redan förfärad över orättvisorna där. Till exempel så lägger man ner mycket mer resurser på pojkar för att de är ute på stan och härjar medan flickor sitter snällt på sina rum och skär sig sönder och samman. Det är sjukt orättvist. Samt att ätstörningsproblematiken (har nog ingen missat) är enorm bland unga tjejer men det läggs bara ner resurser på de som håller på att dö. De andra förstör år av sina liv men de skadar ingen annan så hjälp får de inte.

    Om vi fortsätter kring lagarna så skyddar de flickor/kvinnor som utsatts för våldtäkt så dåligt att det är väldigt många som struntar i att anmäla.

    Så jag håller med om att det behövs en bättre debatt och att vi borde höja våra blickar. Men vi får inte tro att västerlänska kvinnor lever i ett särskilt problemfritt samhälle för så är det inte. Bara för de med god ekonomi som kan köpa sin hjälp. Särskilt inte om man tittar på tonåriga tjejer - kolla på statistik på hur många som skär sig och har ätstörningar och plussa på ett rejält mörkertal (om jag får gissa) så lovar jag att du kommer att ändra åsikt om det. Sen tycker jag absolut att man ska hjälpa och se kvinnor från andra kulturer och så vidare också.

    SvaraRadera