måndag 14 december 2009

Om klimat.


Det här är ett litet sidospår. Men.

Just nu pågår klimatförhandlingarna i Köpenhamn, "uppföljningen" på Kyoto, och det är meningen att världen ska bestämma sig för hur vi ska avhjälpa en annalkande global katastrof. Min pojkvän var där i helgen för att demonstrera för progressiva och modiga beslut tillsammans med tiotusentals andra från hela världen. Av ingen särskild anledning blev han och några hundra till - bland annat green peace och hare krishna - arresterade, satta i handfängsel (som på bilden) och förda till en lagerlokal som fick agera fängelse. Han är släppt nu men just nu sitter hundratals människor i samma lagerlokal fängslade, för att polisen är rädd för bråk. Jag tycker det illustrerar en ganska lustig utgångspunkt för hela "Hopenhagen"-idén.

I förra veckan publicerade tidningen Sience en omfattande undersökning som visade att världshaven i princip är mättade på koldioxid. Det innebär att temperaturökningen kommer att ske mycket snabbare en väntat och att vi kan vänta oss en höjning på 1,5 grader inom en snar framtid.

Nyligen trycktes också resultatet av en global enkät i norska Aftenposten där man undersökt en slags topp 10-lista på vad människor i olika länder är mest rädda för, vad det gäller deras säkerhet. Bara i Skandinavien placerade man klimathotet på topp tre. I resten av världen är man mer rädd för terrorism, atomvapenkrig, islam, fattigdom och den ekonomiska krisen. Och jag bara tänker. Hallå. Hur ska vi kunna rädda vår planet mot ett katastrof som vi VET kommer att inträffa (och som vi dessutom VET hur vi ska undvika), när det är viktigare att skydda sig från finanskrisen?! Ska vi låta miljön och allt levande på jorden gå åt helvete för att vi har en liten svacka i ekonomin just nu? Jag blir inte klok.

Jag tror att man har svårt att inse faran i klimatförändringen för att man inte riktigt vet vad som kommer att hända, inte vet hur illa det kommer att bli. Därför brukar jag ibland tänka på klimatkrisen som ett krig, för att göra det lite mer verkligt i huvudet. Lite som kalla kriget. Någonting vi människor har skapat, som kommer leda till katastrofal ödeläggelse långt fram, om vi inte tillsammans kan sätta vår egna tänkta storslagenhet åt sidan och göra något åt saken.

Någor som jag försöker att göra åt saken är att äta vegetariskt, handla second hand, köpa ekologiskt, gå eller cykla och i allmänhet inte slösa grejer. Vad gör ni?

.


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar